Ster icoonSter icoonSter icoonSter icoonSter icoon 4,8 / 5
Homepage

OVER FORTYSIX

Bewegen en ijs. En alles wat je daarvoor nodig hebt. Dat is waar FortysixSports zich mee bezig houdt.

FortysixSports bestaat uit een team van specialisten, ieder met een eigen achtergrond en ervaring in een schaatssport. Of het nu gaat om langebaan schaatsen op topniveau, training van ijshockeyers, een 'recreatieve' tocht op de Weissensee, passie voor techniek in de schaatssport, mentale ondersteuning van sporters of schaatslessen voor kinderen: wat ons bindt is.....bewegen en ijs.

Kopman is Miel Rozendaal. Hij schaatste 19 jaar marathons bij de A-rijders met als hoogtepunten het winnen van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en de KNSB cup. Na zijn sportieve carrière is Miel gaan werken in de sportkleding branche, om in 2017 de schaatswinkel te starten onder de naam van het beennummer wat hij jarenlang droeg tijdens marathons: 46.

Miel is bedreven in het aanmeten van goed passende schaatsschoenen en onderstellen voor zowel wedstrijdschaatsers als recreatieve schaatsers. Ook door eigen ervaring op het ijs heeft hij de afgelopen jaren vele schaatsers geholpen om de juiste maat en prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Hij is nauwkeurig, in zijn eigen carriere zocht hij al eindeloos naar de juiste bending, slijpmateriaal en stevigheid. Dat doet hij nu ook voor onze schaatsers. Hij snapt het. Het moet goed. 

Hij staat zelf nog regelmatig op het ijs op dinsdagavond en rijdt mee met de Buffelavonden op vrijdag. Inmiddels wel iets rustiger dan destijds in het A-peloton van de marathonrijders. De techniek is echter nog steeds zichtbaar en hij rijdt dan ook jaloersmakend makkelijk. 

Iets minder soepel spelend, maar daarentegen ook met veel plezier, heeft hij zich aangesloten bij Alcmaria Flames, de ijshockeyvereniging. In de winkel is hij inmiddels dan ook expert op ijshockeygebied. 

Edith heeft zich toegelegd op het aanmeten van kunstschaatsen. Ook houdt ze zich bezig met de schaatskleding. Achter de schermen zorgt ze er voor dat de winkel op rolletjes blijft draaien. Eigenlijk is ze een soort vliegende keep bij Fortysixsports. 

Schaatsen heeft ze, naast andere sporten, ook een paar jaar intensief gedaan. Ze reed zelfs nog een keer de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Het ging daarbij eerder om de afstand dan om snelheid: 'het was donker toen ik startte en het was donker toen ik finishte'. 

Samen met broer Miel en de rest van de familie Rozendaal zat ze vroeger voor de beeldbuis Ard en Keesie te kijken terwijl vader Rozendaal de rondetijden bij hield op z'n schrijfblok. Mooie herinneringen. Andere tijden.

In een vorige carrière werkte Edith als sportpsycholoog en begeleidde ze vele sporters uit de regio. Ze schreef de boeken Sportgek en Sportmindfulness over de mentale aspecten van de sport.

Ons technisch wonder heet André. Met name schaatsen slijpen is z'n passie en daar is hij dan ook goed in. Hij struint op internet, hij leest boeken, hij praat met andere kenners, alles om zijn kennis verder te verdiepen. En zo leert hij ook de 'jonkies' het slijpvak.  

Veel van wat kapot is kan hij repareren. Daar heeft hij ook lol in. Dit past bij de duurzaamheids-filosofie van vele schaatsers: schaatsen moeten lang mee kunnen. Als André het niet meer kan fiksen, dan weet je dat je iets nieuws nodig hebt. 

In het schaatsseizoen is hij alle zaterdagen te vinden op de verschillende ijsbanen in Nederland om z'n kinderen Floor, en eerder ook Daan, aan te moedigen, die op hoog niveau rijden in de schaatsmarathons. En we moeten hem natuurlijk missen in de winkel als het peloton zich verplaatst naar de Weissensee en Zweden. 

De nestor van het gezelschap is Hans. Ook hij slijpt aardig wat mooie klapschaatsen weg in een seizoen. Hij kan veel vertellen over alle ins en outs van de verschillende onderstellen en de pasvorm van de verschillende schaatsschoenen. Hans heeft in z'n schaatsleven al heel wat materiaal getest en kent de eigenschappen van alle schaatsen als geen ander. 

Eerder heeft hij een inline- en skateschool gehad, dus dat hij z'n kennis over de skeeler- en inlinesport kwijt kan in de winkel, vindt hij alleen maar leuk. Z'n kennis over schaatsen slijpen delen hij in onze slijpworkshops.

Hans is voorzitter van de tourafdeling van de Alkmaarse ijsclub en trainer van verschillende groepen. Een blessure hield 'm enige tijd aan de kant, maar in seizoen 23/24 zal hij, ijs en weder dienende, weer als nieuw over het ijs gaan. 

Dorien heeft een pedagogische achtergrond, en dat is te merken. Het allerleukst vindt ze het om kinderen nieuwe schaatsen en een schattig schaatspak aan te meten. 

Zelf heeft ze jaren geschaatst, onder andere bij In Balans en op het  natuurijs van Nederland, Oostenrijk en Zweden. Ze weet daarom precies wat je nodig hebt voor je avonturen. En ze meet je de juiste schaats aan voor jouw niveau en wens. Maar net zo goed regelt ze dat hele schoolklassen schaatsen krijgen bij het verhuurloket. En daar komt de studie pedagogiek weer goed van pas.

Samen met André reist ze alle ijsbanen in Nederland af om hun kinderen Floor, en vorige jaren ook Daan, aan te moedigen bij de landelijke schaatsmarathons. Eerder gaf ze ook schaatstraining bij de schaatsschool. Een echte liefhebber van de schaatssport en outdooractiviteiten.

Hij loopt al voor het tweede seizoen stage voor z'n retail-opleiding bij Fortysixsports. We zijn ook dit seizoen weer blij dat Yanick bij ons werkt. Hij zorgt er onder andere voor dat de schaatsen netjes geslepen worden, dat de verhuur op rolletjes loopt en dat inkomende voorraad goed wordt verwerkt. 

Yanick schaatst bij het KNSB talentteam Noord-West. Heel hard schaatsen is z'n ding, hoe korter, hoe beter. Lange trainingen op de fiets vindt ie maar niks, liever doet hij kacht op in de sportschool. Klinkt als een echte sprinter en dat is ie ook.

Als de wedstrijden eenmaal zijn begonnen, kijken we altijd weer met spanning welke mooie tijden hij heeft gereden en roepen de 'oudjes' in koor: 'er waren jaren dat wij die tijden niet haalden'. 

Alweer twee jaar terug liep Jasper en dag snuffelstage bij Fortysixsports. Aan het eind van de dag zei hij: 'ik vond het heel erg leuk!'. Dat slaan we op bij Fortysixsports. Vorig jaar vroegen we hem te werken op de vrijdagavond en dat wilde hij wel. 

Jasper bleek interesse en aanleg te hebben voor de techniek en zo leerde hij van André de kneepjes van het vak. Het is leuk om hem te volgen in zijn ontwikkeling van jong jochie dat stage kwam lopen tot gewaardeerde kracht in de winkel.

Jasper schaatst bij Noordkop Skating en heeft het erg naar zijn zin in de groep wat fanatiekere schaatsers, dit jaar ook in de groep die samenwerkt met andere ijsclubs in de regio. Tot onze verrassing gaf hij eind vorig jaar aan dat hij skeeleren nog leuker vindt en rijdt hij ook wedstrijden.

Top